Εγκλημα σε βάρος των ΑΕΙ-ΤΕΙ
Έγκλημα σε βάρος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ διέπραξαν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας (οι εκάστοτε υπουργοί και οι εκάστοτε διοικητές αντίστοιχα). Γιατί τα «διαθέσιμά τους», δηλαδή χρήματα που προορίζονται για να καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των Ιδρυμάτων, αφού τα διέθεσαν για την αγορά κρατικών ομολόγων, στη συνέχεια τα «κούρεψαν» με το περιβόητο PSI, με συνέπεια τα Ιδρύματα να χάσουν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ!
Η ληστεία σε βάρος των ΑΕΙ-ΤΕΙ έγινε με καθόλα «νόμιμο» τρόπο. Διότι όλοι οι Οργανισμοί του Δημοσίου, όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα «διαθέσιμά» τους, τα οποία στη συνέχεια ο διοικητής της ΤτΕ, κάνοντας χρήση του νόμου 2216/1994 (ψηφίσθηκε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου) «επενδύει» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η ληστεία εκτός από άγρια ήταν και θρασύτατη, αφού, όπως καταγγέλλουν τα ΤΕΙ το «γύρισμα» σε ομόλογα έγινε δυο μόλις ημέρες πριν το «κούρεμα»!
Ετσι, τα Ιδρύματα έφθασαν σε απόγνωση. Διότι όλα τούτα γίνονται τη στιγμή που αυτά ήδη ασφυκτιούν, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν περικοπεί μέχρι και 60% και η κρατική χρηματοδότηση αποδίδεται με το σταγονόμετρο (στη λογική του μαρτύριου της σταγόνας, διότι έτσι ευελπιστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι τα Πανεπιστήμια θα εξαναγκαστούν να εφαρμόσουν πλήρως το νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου).
Η κυβέρνηση των δωσίλογων και τα αφεντικά της τρόικας δεν έχουν απολύτως κανέναν «ηθικό φραγμό», κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Δε διστάζουν να αφανίσουν ακόμα και τα ψίχουλα που διατίθενται για τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ. Είναι αυτοί που οδη- γούν τα Ιδρύματα σε λουκέτο και όχι οι αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως ισχυρίζονται ουρλιάζοντας σα λυσσασμένα σκυλιά κάθε φορά που οι αγώνες αυτοί στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους , στα σχέδια πλήρους ισοπέδωσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Η ληστεία των «ταμείων» των ΑΕΙ-ΤΕΙ προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασαν εκτάκτως οι πρόεδροι των ΤΕΙ και αποφάσισαν να βάλουν προειδοποιητικό λουκέτο στις διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ της χώρας την Πέμπτη και την Παρασκευή (το σχόλιο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ). Διεμήνυσαν, μάλιστα, ότι θα καταθέσουν μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν επίσης την υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα Ιδρύματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το «κούρεμα» των «διαθέσιμων» τους και την αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου του 2011 για να εξοφληθούν οι δαπάνες του περασμένου έτους. Και προειδοποίησαν το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, ότι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
Από τη μεριά τους, τα Πανεπιστήμια δηλώνουν ότι η μετατροπή των καταθέσεων των λογαριασμών τους σε ομόλογα έγινε «χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων». Στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, που συνήλθε για το λόγο αυτό την Τρίτη, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Νομικών «για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από παρεμβάσεις τρίτων». Οι πρυτάνεις επισημαίνουν πως «τα Πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους» και ζητούν άμεσα από το υπουργείο Παιδείας:
«– Την επιστροφή στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος των αφαιρεθέντων ποσών τα οποία καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των Ιδρυμάτων.
– Την απελευθέρωση από το Υπουργείο Παιδείας των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2012, όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων.
– Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων ώστε αυτά να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Το «κούρεμα»
Η οικονομική πανωλεθρία που έπαθαν τα Ιδρύματα είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ πριν το «κούρεμα», έγιναν μόλις 50 εκατομμ. μετά από αυτό. Οι δε καταθέσεις ανά ΤΕΙ μετά και πριν το «κού-ρεμα» διαμορφώνονται ως εξής: Το ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., το ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ., το ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ, το ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., το ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ, και το ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.
Οσον αφορά στα Πανεπιστήμια, ενδεικτικά αναφέρεται το Πανεπιστήμιο Αθήνας, που χάνει 13 εκατομμύρια ευρώ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που χάνει 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 833.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ.
Σαν από άλλο πλανήτη, σαν να μην έχει καμιά ανάμειξη στο έγκλημα, εμφανίστηκε κατόπιν εορτής και το υπουργείο Παιδείας, που αναζητά, λέει, διέξοδο και ζήτησε από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να προσδιορίσουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες τους για να «διερευνηθεί» πώς αυτές θα καλυφθούν!
Ολοι οι θεματοφύλακες των Μνημονίων, οι βαστάζοι των συμφερόντων του κεφαλαίου και φανατικοί υποστηρικτές της χωρίς τέλος λεηλασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, θεωρούν δεδομένη και μη «αναστρέψιμη» τη ληστεία. Πόσο μάλλον όταν αυτή έγινε με «νόμιμο» τρόπο. Εκείνο που θα «διερευνήσει» το υπουργείο Παιδείας είναι η παραχώρηση κάποιων ψίχουλων, που θα κρατήσουν το πεθαμένο «δημόσιο» Πανεπιστήμιο για λίγο ακόμη στη ζωή.