HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Οι 4ις θεμελιώδεις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού/Ανοιχτού Κώδικα

Οι 4ις θεμελιώδεις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού/Ανοιχτού Κώδικα

Σε μια εποχή αμφισβήτησης και στην ουσια για μια πάλη κατάκτησης της πραγματικής δημοκρατίας που σαν domino, λαμβάνει Πανευρωπαϊκή έκταση και στη πορεία παγκόσμια, νομίζω ότι καποιες θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας και δημοκρατίας τις διακηρύσσει το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτου Κώδικα η ΕΛΛΑΚ η FOSS, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε.

Ας δούμε μια-μια αυτές τις αρχές που είναι σαφέστατες και δεν θέλουν τη παραμικρή επεξήγηση, πέρα από έναν ΠΟΛΥ βασικό διαχωρισμό που προκαλεί σύγχυση στους χρήστες και θα δούμε στο τέλος του άρθρου. Σημειωστε ότι η αρίθμηση αρχίζει από το μηδέν (0):

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 0:

Η ελευθεριά του χρήστη να εκτελέσει το πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1:

Η απόλυτη ελευθερία να μελετήσει, επεξεργαστεί, τροποποιήσει το πρόγραμμα, ωστε να κάνει ότι θέλει (το δικαίωμα που δίνει η ελευθερία 0). Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και την ελεύθερη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2:

Η ελευθερία να αναδιανέμει το πρόγραμμα με σκοπό να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο, όπου και ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποίησει όπως θέλει η να το τροποποιήσει (ελευθερίες 0 και 1).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3:

Η ελευθερία να διαμοιράσει σε άλλους αντίγραφα των εκδόσεων από το πρόγραμμα που τροποποίησε (ελευθερία 1). Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρει στη κοινωνία και στις απανταχού κοινότητες και χρήστες. Προϋποθέτει φυσικά, πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος (ελευθερία 1).

elak-foss

Σαφέστατες οι τέσσερις θεμελιώδεις και απαράβατες αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ). Ελάτε όμως να δούμε μια παρερμήνευση που κάνει μια τεράστια μάζα χρηστών και ως επί το πλείστον χρήστες που έχουν παρελθόν στα Windows και τη πειρατεία (εσκεμμένη η εν αγνοία):

>>>FREE (ΕΛΕΥΘΕΡΟ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ?

-Η παρεξήγηση ξεκινάει από την λέξη: free. Το FREE στ’ Αγγλικά σημαίνει ελεύθερο και ΟΧΙ (υποχρεωτικά) δωρεάν. Πιο απλά έχει το δικαίωμα ο καθένας ακομα και αν χρησιμοποίησε τις 4 παραπάνω ελευθερίες να βγάλει ένα πρόγραμμα και να ζητάει καποιο αντίτιμο γι’ αυτό. Φυσικά από τη στιγμή που ακολούθησε την ελευθερία 2, δηλαδή να τροποποιήσει ένα πρόγραμμα, έχοντας στη διάθεση του τον πηγαι0 κώδικα αυτού, διαθέτοντας ελεύθερα τον κώδικα που αναδημιούργησε, μα έχοντας και το κάθε δικαίωμα (νόμιμο και ηθικό)παράλληλα να ζητήσει είτε για τον κόπο του, είτε για την υποστήριξη η ακομα και για την συνέχεια της εξέλιξης του συγκεκριμένου προγράμματος, καποιο χρηματικό αντίτιμο. Κάτι συνηθισμένο σε αυτή η περίπτωση είναι αρκετά παιχνίδια για παράδειγμα, όπου οι δημιουργοί τους η οι διάφορες εταιρείες που τ’ αναπτύσσουν ζητούν καποιο (μικρο συνήθως), χρηματικό αντίτιμο.

-Για να το πούμε πιο απλά αυτό και παραφράζοντας στα Ελληνικά την Αγγλόφωνη ατάκα (free as in a free speech not as in free beer)  που εξηγεί τη διαφορά τους:

Η μπύρα είναι ελεύθερη να την πιεις μα δεν είναι τζάμπα!

-Σαφώς και πάρα πολλοί άνθρωποι διαθέτουν τα αναδημιουργημένα η από την αρχή δημιουργημένα προγράμματα (και έργα τους γενικότερα) και δωρεάν σε όλους όσους το επιθυμούν. Άρα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει όταν κάποιος δημιουργός ζητάει καποιο donate η ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό η διαθετει δυο εκδόσεις ενός προγράμματος μια light δωρεάν για όλους και άλλη μια πιο πλήρη και με περισσότερες λειτουργίες, έναντι αντιτίμου. Στο τέλος-τέλος για σκεφτείτε και το εξής απλό: Αν κάναμε από μια μικρή δωρεά της τάξης του ενός ευρό (1 €), μια-δυο φορές τον χρόνο, σε προγράμματα που χρησιμοποιούμε και θα θέλαμε να γίνουν ακομα καλύτερα πρωτ’ απ’ όλα για εμάς (πχ: Gimp, Wine, κλπ…), ξέρετε που θα βρισκόντουσαν τώρα αυτά τα προγράμματα? Και λογικό, αφου οι προγραμματιστές τους θα είχαν έσοδα, άρα και χρόνο να διαθέσουν ακομα περισσότερο για την τελειοποίηση του προγράμματος. Από την άλλη μπορεί να σταθεί ασπίδα στον άδικο και εις βάρος μας τελικά εύκολο πλουτισμό των μεγαλοκαρχαριών (πολυεθνικών) εταιρειών (δείτε ένα παράδειγμα).

foss

ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ:

-Και τελειώνοντας μια μικρή αναφορά στις άδειες χρήσης που συνοδεύουν όλα τα προγράμματα (και γενικότερα δημιουργίες) του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ):

Όλα αυτά τα προγράμματα βρίσκονται κάτω από την άδεια GPL (General Public License) (δείτε την ιστοσελίδα του GNU) και υπάρχουν διάφορες σχετικές άδειες εγκεκριμένες  από το Free Software Foundation και ορισμένες που σίγουρα θα συναντήσετε είναι:

  • GNU-GPL (General Public License)
  • GNU-LGPL (Leeser General Public License)
  • BSD License

Μα και καποιες που σίγουρα τις έχετε “αποδεχτεί”, μέσω κάποιου προγράμματος που τρέχετε, όπως για παράδειγμα η άδεια χρήσης του Firefox:

  • Mozzilla Public License

Ακόμα και του Apache, όπου πάνω του τρέχουν κάποιοι από τους περισσότερους και πιο μεγάλους severs του διαδικτύου:

  • Apache License.

Και βέβαια υπάρχουν κάμποσες ακομα, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο κάθε δημιουργός και σε κάθε περίπτωση συμβαδίζουν με τις τέσσερις προαναφερόμενες ελευθερίες.

-Πιστεύω να βοηθήσει αυτό το άρθρο στη κατανόηση του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού/Ανοιχτού Κώδικα, όσο αφορά τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καθως και την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ελεύθερο και δωρεάν! Ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στο παρόν άρθρο, ωστε η άποψη σας να είναι πιο πλήρης είναι το:

Διαβάστε Επίσης:

πηγή

Translate »